018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Porodični saradnik“ u domu „Duško Radović“ (VIDEO)

Dom „Duško Radović“ u Nišu od septmebra ove godine uvela je novu socijalnu uslugu – „Porodični saradnik“.
Reč je o trogodišnjem pilot projektu zahvaljujući Fondaciji slavnog tenisera Novaka Đokovića, UNICEF-a i Ministarstva rada i socijalne politike. Cilj projekta je, koji se osim u našem gradu sprovodi i u Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, da se u ovoj godini obezbedi adekvatna socijalna zaštita za ukupno 53 porodice sa 118 – oro dece, kaže direktorka Doma „Duško Radović“ Gordana Živajlević.

Usluga porodičnog saradnika u Nišu postoji četiri meseca kako bi se pružila podrška porodicima koje žive u ekstremnom siromaštvu ili su se bore sa problemima narkomanije, alkoholizma i maloletničke delikvencije. Porodice – korisnike usluge upućuju Centri za socijalni rad o kojima brine porodični saradnik najmanje šest meseci i spreči odvajanje dece od njihovih porodica.

U Srbiji uslugu porodičnog saradnika pruža ukupno 16 radnika u četiri doma, od kojih su dva u Domu „Duško Radović“ u Nišu. To je važan projekat i za Vladu Srbije jer podržava strategiju resornog ministarstva u vezi smanjivanja smeštaja dece u institucije, kaže Živaljević.

Porodični saradnici osim što na terenu pomažu ugroženim porodicama da prevaziđu probleme, savetuju i oko ostvarenja prava na novčanu i drugu pomoć, upisa deteta u vrtić ili školu kao i oko povezivanja sa zdravstvenim ustanovama. Do kraja projekta uadekvatnu socijalnu zaštitu trebalo bi da dobije 400 porodica sa više od hiljadu dece u Srbiji.

Povezane vesti