018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Porodice raseljenih lica dobijaju sredstva za sopstveni biznis (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Grad Niš potpisao je 11 ugovora sa interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije. Time je započeta realizacija projekta Ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje izbeglih i raseljenih. Sredstva od 2,4 miliona dinara dao je Komesarijat za izbeglice Republike Srbije, a Grad Niš je obezbedio 10 odsto od tih dobijenih sredstava, što je dovoljno da 11 porodica otpočne svoj posao.

I ove godine stize konkretna pomoć izbeglim i raseljenim licima u Nišu. 2013. za njihove potrebe je iz gradskog budžeta bilo izdvojeno sedam miliona dinara, a ove godine ta suma može biti oko 20 miliona. Od toga, deo sredstava, odnosno po 150 hiljada dinara bez PDV-a , opredeljeno je za 11 interno raseljenih lica kako bi pokrenuli sopstveni biznis.

U Nišu trenutno živi 97 osoba sa statusom izbeglog lica, uglavom iz Bosne, Hrvatske i Slovenije. Sa Kosova i Metohije na području našeg grada živi 23.000 lica, a oko dve hiljade njih dobilo je srpsko državljanstvo. Iz Komeserijata za izbeglice i migracije u Nišu najavljuju da je u okviru Lokalnog akcionog plana previđeno i da se do 2017. reši stambeno pitanje za najmanje 80 izbegličkih i porodica interno raseljenih lica .

Podsetimo, u ratnim godinama Srbija je bila utočište za 618.000 izbeglica, a danas ih je u našoj zemlji registrovano oko 45 hiljada. Zbog toga je iz republičkog budžeta sa 4,7 miliona dinara podržano 26 programa organizacija civilnog društva.

Povezane vesti