018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Porast broja turista u Nišu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Prva 4 meseca ove godine Niš je posetilo 21 odsto više turista nego u istom periodu 2014. a gradski turizam trebalo bi da poboljšaju i redovne avio linije za Bazel i Malme, kažu gradske vlasti.
Ipak, država nije promovisala Niš niti Nišku banju među domaćim turistima, jer za ove destinacije nema vaučera za popust od 5 000 dinara.
Niš i region sada su povezani redovnim avionskim linijama sa Švedskom i Švajcarskom, a kako kažu u Turističkoj organizaciji Niša, kompanija “Wizz Air” čiji avioni lete sa niškog aerodroma, promovisaće grad strancima. U Niš, kažu u TON-u, već dolazi više ljudi, što potvrđuje i veći broj turista samo u prva 4 meseca ove godine.
Avio saobraćaj niskobudžetne kompanije je samo početak, a kako je najavio gradonačelnik Niša, do sredine jula bi trebalo da budu poznati rezultati pregovora sa kompanijom “Air Srbija”. Mogućnost da Niš ima redovne avio linije potvrdili su i na aerodromu “Konstantin Veliki”. Naime, nekoliko low-cost kompanija se interesuje za tehničkie mogučnosti aerodroma i potencijalne putnike, među kojima je i turski Pegasus.
Ipak, veza sa svetom nije jedini uslov za razvoj turizma. Mnoge istorijske znamenitorsti Niša još nisu spremne za pokazivanje.
Niš niti Niška banja nisu na spisku destinacija za koje domaći turisti dobijaju vaučere za popust od 5000 dinara na smeštaj, kažu u GO Niška banja. Nedostatak državne promocije loše će uticati na broj poseta, kao što je to svojevremo učinila loša privatizacija Srbija-tirista.
Bez obzira na činjenicu da hoteli velikih kapaciteta u Nišu ne rade već nekoliko godina, u 2014. grad beleži 17 odsto više noćenja, kažu u TON-u.