018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Poplavljeno na desetine dvorišta i kuća (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Na desetine dvorišta kuća i pomoćnih objekata, i na desetine ari plodnog obradivog zemljišta u okolini novog banjskog groblja, blizu glavnog jelašničkog puta, poslednjih dana potopljeno je zbog planinskog potoka koji se direktno sliva u njihova dvorišta. Meštani koji se bore na sve moguće načine da se odbrane od vode kažu da je jedino rešenje kopanje kanala koji će preusmeriti vodu, ali ističu da niko ne čini ništa po tom pitanju. Sa druge strane nadležni u GO Niška banja tvrde da će izdati potrebne naloge i učiniti sve da zaštite taj prostor.

Kolika je moć i snaga vode, i koliko je teško izboriti se sa njom, dokazuje, na prvi pogled, mali potok, koji se sa brda iznad Niške banje sliva direktno u ovu uvalu. Usled padavina potočić, prema rečima meštana, preraste u pravu reku. Poslednjih nedelju dana, više od 50 porodica bori se na svaki mogući način da odbrani svoju imovinu od plavljenja.

Osim dvorišta, pomoćnih prostorija i kuća, na desetine ari prlodnog i uređenog obradivog zemljišta stradalo je pred nabujalim potokom i naletom podzemnih voda. Oni koji se ozbiljno bave poljoprivrednom proizvodnjom kažu da je šteta višemilionska, i da će svakako tražiti odštetu od nadležnih. Meštani kažu da su kontaktirali sve nadležne, koji su počeli da kopaju kanal, ali su tom prilikom u pogrešnom pravcu preusmerili vodu. Tvrde da rešenje postoji, ali da niko ne želi da ga čuje.

U GO Niška banja potvrdili su da problem ovdašnjih meštana traje od nedelje, nakon velikih padavina, kada je bilo ugroženo i nekoliko kuća, ali da su pravovremenom reakcijom i kopanjem kanala sprečili katastrofu i proglašenje vanredne situacije. Ističu da znaju za problem slivanja planinskog potoka, kao i za još nekoliko kritičnih tačaka, i da će čim pre izdati potrebne naloge za sanaciju bedema ipreusmeravanje vode.

Povezane vesti