018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Poplave i suše biće sve češće (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Klima se menja mnogo brže nego što smo očekivali, a ekstremne vremenske prilike poput poplava i suša biće sve češće, kaže profesor prirodno-matematičkog fakulteta Dragan Gajić.

Za očuvanje planete nema volje jer će industrija u tom slučaju ostati bez profita, a za ne tako daleku budućnost profesor Gajić prognozira rat za slatku vodu.

Ledeno doba je neizbežno u geološkoj budućnosti naše planete, ali ono što prethodi su sve učestalije poplave i suše, prognoze su profesora Dragana Gajića sa PMF-a. Otapanje lednika sa polova i planina povećaće nivo mora, ali slatke vode biće sve manje, a države će bukvalno ratovati oko nje. Ipak, Srbija neće biti toliko ugrožena kao zemlje na obali Antlantika i na jugoistoku Azije, dodaje Gajić.

Emisija ugljendioksida, seča šuma i velika zagađenja su posledice Industrijske revolucije, kaže profesor Gajić i dodaje da smanjenje ovih štetnih uticaja nije u interesu velikih sila.

Kako ih je nemoguće zaustaviti, čovečanstvo treba da se pripremi za klimatske promene i za ekstremnije vremenske uslove, dodaje profesor Gajić.

 

Povezane vesti