018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ponuda ministra za advokate nije prihvatljiva (VIDEO)

Komentari: isključeni

Nema pomaka u pregovorima ministra pravde i advokata koji su već više od pedeset dana u obustavi rada. To ističe predsednica niške Advokatske komore Brankica Orlović, napomenuvši da je u subotu, u sedištu komore u Beogradu, održan petočasovni sastanak sa ministrom Nikolom Selakovićem, na kome nije postignut dogovor ali će, kako tvrdi, pregovori biti nastavljeni, kao i obustava rada advokata koji su, kako tvrdi, i dalje jedinstveni u zahtevima.

Najnovija ponuda ministra za advokate nije prihvatljiva, pa će obustava rada do daljeg biti nastavljena, kaže predsednica niške Komore. Gostujući na Niškoj televiziji, ona je pojasnila da advokati ne traže nikakve privilegije, već da im se omogući ustavom zagarantovano pravo, a to je da pružaju pravnu pomoć.

Gošća naglašava da Komora nikog ne primorava na štrajk, dodavši da se na njihovu obustavu rada ne odnosi Zakon o štrajku, već Zakon o advokaturi. Ponovila je da kolege kojima je izrečena privremena mera zabrane bavljenja advokaturom, nisu poštovale odluku Komore o obustavi rada, što je – kako tvrdi, predvidjeno ovim zakonom.

Advokati neće odustati od svojih zahteva, medju kojima sada prednjači ,,ukidanje ekskluziviteta datog notarima, što advokatima praktično ukida mogućnost da pružaju pravnu pomoć“.

Dokle će trajati obustava rada advokata – niko u ovom trenutku ne može da proceni, ali za sada ne postoji zakonska mogućnost da odredjene kolege osnuju drugu komoru, što bi ugušilo obustavu, pojašnjava naša sagovornica i za sutra u podne najavljuje još jedan protest advokata ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

 

Povezane vesti