018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ponovo počeo da radi „TENT A“

Od:
Komentari: isključeni

OBRENOVAC – Termoelektrana Nikola Tesla u Obrenovcu (TENT-a) danas je ponovo, posle 10 dana zastoja zbog poplava, počela da radi.

Blok A1 u TENT-u A od danas radi snagom od 150 megavata, rekao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, koji je sa v.d. direktorom EPS-a Aleksandrom Obradovićem prisustvovao početku rada obrenovačke termoelektrane.
Antić je najavio da će sutra krenuti aktivnosti na puštanju u rad i Bloka 3 u TENT-u A, što je preduslov da bi počeo da radi Blok, posle čega bi TENT A mogao da proizvodi struju u kapacitetu od 500 do 600 megavata.
TENT A ima šest blokova, a ukupna snaga te termoelektrane je 1.650 megavata i iz nje se dobija oko 30 odsto struje u Srbiji.
Antić je zahvalio zaposlenima u TENT-u i EPS-u koji su, kako je rekao, u neverovatnim uslovima uspeli u rekordnom roku da završe ovaj posao i da ponovo puste TENT A u rad.
Antić je ukazao da će se aktiviranjem te termoeletrane popraviti energetska situacija u Srbiji i da će biti smanjen uvoz struje, koji je za vreme poplava dostigao iznos od pet miliona evra.

Foto Tanjug, S. Radovanović