018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ponovo otvoreno pitanje: Ko je ubio dečaka?

Komentari: isključeni

Posle potvrde Apelacionog suda u Nišu o obustavi postupka protiv štićenika Doma za smeštaj odraslih lica u Kulini Zorana Živkovića, zbog ubistva Nikole Gobeljića, takođe iz ovog doma, ponovo je otvoreno pitanje, ko je kriv za ubistvo 15-godišnjeg dečaka? Tokom istrage, četvoro zaposlenih je potvrdilo da se optuženi Živković u vreme tragedije nalazio u trpezariji na ručku. Niko nije video pad dečaka, a mesto na kom je pronađen je neki metar udesno od prozora sa kojeg se prvobitno tvrdilo da je Nikola pao. Da li je dečak, težak tek desetak kilograma, pokupljen sa posteljinom i pritom ispao na putu do vešernice, nezvanično bi mogla da potvrdi nova istraga.

Ni posle tri godine od ubistva petnaestogodišnjeg štićenika Doma za decu i omladinu „Kulina“, Nikole Gobeljića, ne zna se ko je odgovoran za njegovu smrt. Nezvanično, moglo bi da se očekuje otvaranje nove istage. Apelacioni sud u Nišu potvrdio je obustavu postupka protiv okrivljenog Zorana Živkovića, štićenika Doma za smeštaj odraslih lica u Kulini. Viši sud u Nišu je prošle godine utvrdio da su dokazi protiv Živkovića bazirani na pretpostavkama da je u stanju zaostalog duševnog razvoja, na nivou teške mentalne retardacije, ubio Gobeljića tako što ga je bacio kroz prozor. Svedoka pada u istrazi nije bilo, a čak njih četvoro je tvrdilo da je Živković u to vreme ručao u trpezariji. Viši sud je je odbio predlog da se optuženom izrekne mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja. Tokom glavnog pretresa nije dokazano da je ubio nesrećnog dečaka. Krivični postupak protiv Zorana Živkovića je obustavljen.

Po toj žalbi je odlučivao Apelacioni sud u Nišu. Nakon održane sednice Veća, kojoj su prisustvovali nadležni zamenik apelacionog javnog tužioca u Nišu, i branilac okrivljenog, ovaj sud je svojim rešenjem odbio kao neosnovanu žalbu višeg javnog tužioca u Nišu, što podrazumeva da je odluka Višeg suda u Nišu, kojom je Zoran Živković oslobođen od optužbe za navedene radnje koje su propisane u zakonu kao krivično delo ubistvo, pravosnažna. To praktično znači da je postupak protiv Živkovića pravnosnažno okončan za navedene radnje za koje je optužen.

Nepokretni 15-godišnji Nikola Gobeljić ubijen je 17. oktobra 2010. Dečak, težak oko desetak kilograma bačen je, kako se pretpostavlja, kroz prozor sa visine od oko 9 metara. Svedok, pedijatar Svetlana Stefanović, na suđenju je rekla da dečak nije imao vidljive povrede lica, prelome i ogrebotine. To je bilo čudno, jer je pao sa drugog sprata. Dok je ležao na betonu još je bio živ i imao je iregularno disanje, tada je potvrdila Stefanović. Istražni sudija Višeg suda je na uviđaju konstatovao da je negovateljica samoinicijativno sklonila posteljinu sa kreveca nesrećnog dečaka, a da nije dala nijedan opravdani razlog za to. Posteljina iz ovog paviljona spušta se do vešeraja, i za sad se samo pretpostavlja da je Nikola bio umotan u nju i ispao, prilikom transporta do perionice. Nezvanično, ovi detalji ostavljaju prostor za pokretanje nove istrage.

Povezane vesti