018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ponovo curi nuklearna elektrana u Ukrajini?

Od:
Komentari: isključeni

KIJEV – U najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, zabeleženo je curenje radioaktivnih supstanci, 16 puta veće od dozvoljenog, objavila je „Rusija danas“.
Ukrajinska služba za vanredne situacije negirala je ranije tvrdnju uprave ove elektrane da je curenje radioaktivne supstance jednako količini zabeleženoj posle incideta u nedelju.
U nedelju, jedan reaktor u postrojenju Zaporžje, zatvoren je zbog curenja radioaktivnih materija, drugi put za nekoliko sedmica.
Predstavnici ukrajinskih vlasti demantovali su danas vesti pojedinih medija o curenju radioaktivnih supstanci na Zaporoškoj atomskoj centrali na jugu Ukrajine, najvećoj u Evropi, javio je Rojters.
Britanska agencija navodi da su tri zvaničnika – iz ministarstava za vanredne situacije i energetiku i iz same centrale rekli da nije bilo curenja.
„Centrala radi normalno, nije bilo akcidenata“, rekao je jedan neimenovani zvaničnik ministarstva energetike.
Rojters navodi da ti zvaničnici nisu komentarisali da li su dokumenti koji su mediji preneli autentični, kao i da sama novinska agencija nije mogla da obezbedi nezavisnu proveru dokumenata.
Zaporoška centrala je najveća po kapacitetu i njenih šest reaktora VVER-1000 napravljeni su po sovjetskom projektu.
Prvi energetski blok pušten je u rad decembra 1984. a šesti oktobra 1995. godine.
Tanjug 30.12.2014 22:34
AP Photo/Olexander Prokopenko, file