018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pomozimo Novaku i Bogdanu da odu na naučnu olimpijadu u Argentini (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Od prvog do jedanaestog decembra ove godine u argentinskom gradu Mendoza biće održana internacionalna juniorska naučna olimpijada. Srpski tim čini šest takmičara, među kojima su i braća Novak i Bogdan Stanojević – učenici Gimnazije “Svetozar Markovic“ iz Niša. Iako su prošli šest krugova takmičenja, za njihov odlazak na ovo takmičenje nema dovoljno novca.

Niška pamet po ko zna koji put se dovija za novac, kako bi svoje znanje uporedila sa takmičarima svetskog kalibra. Braća Novak i Bogdan Stanojević, đaci su prve godine odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku. Da bi posle niza napornih takmičenja stali rame uz rame sa svojim vršnjacima na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Argentini nedostaje im 230.000 dinara.

Stanojevići su talenat nasledili od oca, koji je Gimnaziju “Svetozar Marković“ nekada predstavljao na takmičenjima iz matematike. I posle toliko vremena, ističu profesori, novac je i dalje prepreka za plasiranje domaće pameti van granica Srbije.

Svi koji žele da pomognu odlazak dvojice mladih niških fizičara na predstojeću juniorsku olimpijadu u Argnetini, to mogu učiniti u „Banci Intesa“,uplatom na račun Društva fizičara Srbije: 160-398542-72 sa naznakom Za Novaka i Bogdana. Učenici specijalizovanih odeljenja gimnazije Svetozar Marković, do sada su na međunarodnim olimpijadama i balkanijadama osvojili 74 medalje. Ovoj brojci mogu biti dodate još dve, ukoliko sa ostatkom srpskog tima, pođu i Stanojevići put Južne Amerike.

Povezane vesti