018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pomoć žrtvama porodičnog nasilja u ostvarivanju ekonomske samostalnosti (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni
Tagovi:

Žene žrtve nasilja neretko se vraćaju nasilnicima ukoliko nisu materijalno obezbeđene kažu iz udruženja Romkinja Osvit. Kako bi se one ekonomski osnažile i na taj način izašle iz nasilničkog okruženja, ovo udruženje realizovalo je projekat tokom kojeg je deset žena pohađalo obuke za određena zanimanja a koje će im pomoći da lakše dođu do posla i osamostale se.
Prošle godine na SOS telefon javilo se oko 120 žena žrtava nasilja koje su prvi put potražile pomoć na ovaj način. Udruženje Romkinja Osvit nekima od njih pomoglo je da steknu veštine kako bi lakše zaradile i kako ne bi bile prinuđene da se vrate nasilnicima. Deset žena pohađalo je kurs za frizere ili pedikire i manikire u okviru projekta koji je trajao šest meseci a koji je finansirao globalni fond za žene.
U projektu čiji je naziv „Ekonomsko osnažene izaći ćemo iz nasilja“ učestvovale su žene različitog etničkog porekla koje su materijalno ugrožene, nezaposlene i nemaju nepokretnu imovinu. One su osim pohađanja obuke mogle i da se upoznaju sa ženskim pravima ali i pravimam zaštite od nasilja.