018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pomoć suseda stigla pravovremeno (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Od prvog dana poplavnog talasa u Srbiji, pomoć u ljudstvu, opremi i novcu stiže iz susedne Bugarske. Otvoren je i poseban račun za uplatu humanitarne pomoći, a od danas je i pogranični bugarski grad Ćustendil pokrenuo kampanju za pogođene poplavama.

Čim je Srbiju zapljusnuo poplavni talas, Bugarska je reagovala, kazao je za Nišku televiziju generalni konzul ove susedne države Atanas Krstin. Još prvog dana je u krizna područja stiglo više od 30 adekvatno opremljenih vatrogasca spasilaca.

- Bili su uključeni u ispumpavanje vode iz raznih ustanova, institucija, dečijih vrtića, ali i iz transformatora kako bi se što pre normalizovalo snabdevanje strujom. Posle nedelju dana su zamenjeni novim timom spasilaca koji je nastavio posao svojih prethodnik - ističe konzul.

Bugarska Vlada je, takođe, na samom početku donirala pomoć u vidu šatora, ćebad i drugih neophodnih stvari za pomoć evakuisanima, ukupne vrednosti oko 70.000 evra. Tu se, međutim, nije stalo, jer su susedi svesni da i kada prođu poplave, ostaje velika šteta čija sanacija mnogo košta.

- Bugarski Crveni krst je formirao poseban račun za uplatu novčane pomoći na koji su mnogi pojedinci I organizacije već uplatili sredstva. Naročito su pomogle opštine koje već imaju prijateljske i bratske odnose sa gradovima u Srbiji – navodi Krstin.

Jedan od takvih gradova je i pogranični Ćustendil čiji su čelnici pokrenuli kampanju za pomoć pogođenima u poplavama, a ne nedostaju ni dobrovoljci koji bi se uključili u uklanjanje posledica katastrofe.

Povezane vesti