018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pomoć Sigurnoj kući

Komentari: isključeni
Tagovi:

Broj žena i dece žrtava nasilja u stalnom je porastu. Osam žena sa decom trenutno se nalazi u regionalnoj Sigurnoj kući u Nišu, a štićenicama je, u cilju oporavka od traume, mnogo toga neophodno.

U nameri da upravo njima pomogne, Savet za populaciju, brigu o deci i socijalna pitanja pri Srpskoj naprednoj stranci u Nišu posetio je ovu ustanovu i uručio donaciju.

U Sigurnu kuću žene i deca dolaze u akutnom stresu. Kako bi što pre sanirali traumu kroz koju, u većini slučajeva, dugo prolaze, psiholozi kažu da su im potrebna i sredstva za sadržajno popunjavanje slobodnog vremena. Stručnjaci, koje okuplja Savet za populaciju, brigu o deci i socijalna pitanja SNS-a, prikupili su više od stotinu knjiga i lično ih dopremili stićenicama Kuće.

Ovakva pomoć je dobrodošla. Ova ustanova sada ispunjava potrebne uslove za smeštaj više desetina žena i dece, pa čak i za njihovu primarnu rehabilitaciju, ali im je neophodno što više igračaka, knjiga, „pampers“ pelena i sličnih potrepština.

Štićenice i deca ovde dobijaju i spremljenu hranu, ali je ambicija aktuelne direktorke da obezbedi i kuhinju i trpezariju.

Osim što ima potrebnu infrastrukturu, ovo utočište od nedavno je i mnogo bezbednije, jer je dobilo adekvatnu ogradu i konstantno fizičko obezbeđenje. U ovom trenutku u Sigurnoj kući u Nišu je oko 15 štićenica i njihove dece, a situacija se menja iz sata u sat. Primetna je tendencija povećanja broja žena koje se osmele da napuste nasilnog supružnika, pa će zato akcije poput ove koju je sproveo Savet za brigu o deci i socijalna pitanja SNS-a – biti sve potrebnije.

Povezane vesti