018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počast čegarskim junacima

Komentari: isključeni

Povodom obeležavanja 204. godišnjice od Bitke na Čegru, predstavnici Vlade Srbije, Grada, Vojske i policije i brojnih boračkih udruženja odali su počast nastradalim junacima uz poruku da se jedan ovako važan istorijski događaj nikada ne sme zaboraviti.

Obeležavanje godišnjice počelo je liturgijom u Ćele-kuli u znak sećanja na sve srpske vojnike koji su poginuli na Čegru. Ćele-kula je izgrađena 1809. godine, neposredno posle ove bitke i tu su sazidane lobanje nekoliko srpskih junaka po želji Huršid-paše kako bi zaplašio srpski narod, ali i opravdao pogibiju 6000 turskih vojnika. Liturgiji je prisustvovao veliki broj građana i gradskih zvaničnika, a gradonačelnik Niša profesor doktor Zoran Perišić istakao je da malo koji narod ima ovako bogatu istoriju i dodao da se svi moramo potruditi da očuvamo sećanje na najznačajnije događaje.

Boj na Čegru jedan je od najtragičnijih oružanih sukoba tokom Prvog srpskog ustanka. Iako srpski ustanici, predvođeni Stevanom Sinđelićem, nisu uspeli da pobede nadmoćnijeg neprijatelja, ova borba predstavlja primer velike hrabrosti i patriotizma. Ceremoniju obeležavanja godišnjice predvodio je državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike, Negovan Stanković, koji je istakao da država i resorno ministarstvo vode računa o očuvanju sećanja na najznačajnije istorijske događaje.

Iako je zbog ekonomske situacije, ovogodišnja ceremonija bila skromnija, i ove godine se okupio veliki broj građana da oda počast nastradalima. Predsednik GO Pantelej Srđan Savić kaže da je briga o jednom ovako značajnom spomeniku kulture među prioritetima opštinske vlasti.

Kao i svake godine, ceremoniji su prisustvovali potomci Stevana Sinđelića koji su, ističu, ponosni na svoje nasleđe i posvećeni čuvanju uspomene na slavnog pretka.

Ceremoniji su prisustvovali i gosti iz Svilajnca, a za najmlađe posetioce, učenike niških osnovnih škola, čuvar kompleksa Čegar, Selomir Marković, održao je kratak čas o čuvenoj bici.

Povezane vesti