018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Položeni venci na spomenik u centru grada (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Odavanjem počasti i polaganjem venaca u centru grada, obeležen je Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom. Vence su položili predstavnici grada, Vojske, Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova, kao i veliki broj građana sa porukom da se strahote iz doba fašizma više nikada ne smeju ponoviti.

Bez obzira na to što je od 9. maja 1945. godine prošlo mnogo vremena, veoma je važno da se sećamo tog datuma, jer je jedan od najvažnijih u istoriji čovečanstva, rekao je prilikom polaganja venaca zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković. On dodaje da, iako se fašizam vezuje za prvu polovinu dvadesetog veka, on i danas predstavlja opasnost po ljudsko društvo.

Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova redovno obeležava ovaj praznik. Predsednik gradskog odbora Miodrag Tričković kaže da se dobro seća strahota rata i ističe da oni koji su se hrabro borili za otadžbinu i dali život za nju nikada ne smeju biti zaboravljeni.

Drugi svetski rat predstavlja najveći i najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva, a samo na prostoru Jugoslavije tokom četiri ratne godine stradalo je više stotina hiljada civila i pripadnika partizanskih odreda. Zbog toga Srbija, kao sve druge države sveta, mora da insistira na toleranciji i miroljubivoj saradnji, jer ratovi nikada nikome ništa dobro nisu doneli, poručili su prisutni na ovom skupu.

 

 

 

Povezane vesti