018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Polovina Amerikanaca opravdava metode CIA

Od:
Komentari: isključeni

VAŠINGTON – Polovina Amerikanaca veruje da su surove metode Centralne obaveštajne agencije (CIA) nad osumnjičenima za ekstremizam opravdane, pokazuje istraživanje javnog mnjenja.
Anketa je sprovedena posle nedavno objavljenog izveštaja Senata o mučenjima i torturi koje su agenti CIA godinama unazad sprovodili u „borbi protiv terorizma“.
U izveštaju je zaključeno da je CIA koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, a da su sve one bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija.
Ovi nalazi su izazvali osudu širom sveta, ali i pozive sa svih strana da se pred lice pravde izvedu odgovorni, podseća AFP.
Anketa Centra „Pju risrč“ pokazuje da 51 odsto građana SAD veruje da su metode CIA bile opravdane, a 29 procenata je negativno odgovorilo.
Njih 56 odsto smatra da su informacije koje su dobijene uz pomoć spornih tehnika ispitivanja sprečile terorističke napade.
Objavljivanju izveštaja Senata usprotivilo se 43 odsto ispitanika, dok je 42 odsto reklo da je to bio ispravan postupak. Njih 15 odsto nije znalo odgovor na pitanje da li je to bilo ispravno. Nacionalno istraživanje je sprovedeno u četvrtak sa 1.001 ispitanika.
Tanjug 16.12.2014 09:35
Foto AP/J. Scott Applewhite