018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Poljoprivrednici zaustavljeni na putu ka Beogradu

Od:
Komentari: isključeni

NOVI SAD, SUBOTICA – Poljoprivrednici iz Vojvodine krenuli su danas u protestnu vožnju traktorima iz nekoliko mesta prema Beogradu, kako bi izrazili svoje neslaganje sa predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali ih je policija zaustavila.
Paori su na putu ka Beogradu, kako javljaju dopisnici Tanjuga sa lica mesta, zaustvaljeni na izlazu iz Zmajeva u okolini Vrbasa i Žednika kod Subotice.
Tridesetak poljoprivrednika iz Zmajeva odazvalo se pozivu Asocijacije poljoprivrednika da se sa svojim traktorima krenu ka Beogradu, kako bi izrazili nezadovoljstvo sa predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali ih je policija zaustavila na izlazu iz sela.
Poljoprivrednici Zmajeva su svoje traktore parkirali pored puta, stoje pored njih i razgovaraju sa pripadnicima policije.
I Subotički poljoprivrednici krenuli su danas traktorima u protestnu vožnju ka Beogradu, ali su u ovom momentu zaustavljeni na izlazu iz Žednika.
Predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš rekao je Tanjugu da je na izlazu iz ovog sela policija zaustavila kolonu od oko 25 traktora.
Plan poljoprivrednika, po njegovim rečima, bio je da nastave put dalje ka Bačkoj Topoli, gde su trebali da se sastanu sa paorima iz Feketića, kako bi zajedno nastavili put dalje ka Novom Sadu.
Kiš ne zna da li u ovom momentu i u drugim selima u okolini Subotice ima poljoprivrednika koji su se zaputili ka Beogradu i da li su i oni zaustavljeni.
Poljoprivrednici iz Nove Crnje sa oko 30 traktora, zaobišli su policijsku blokadu vozeći traktore atarskim putem i nastavili su protestnu vožnju, prenosi RTV.
Desetak traktorista koji su krenuli na protestnu vožnju iz opštine Sečanj zaustavljeni su na izlasku iz Sutjeske, a policija je zaustavila kolonu od oko 30 traktora i na izlazu iz Stajićeva.
Kako prenosi RTV u Zrenjaninu, takođe, oko tridesetak traktorista čeka kako bi stigli ostali traktori iz drugih mesta u okrugu kako bi zajedno krenuli put ka Beogradu.
Protestnoj vožnji trebali su se pridružiti i poljoprivrednici iz Kikinde, kojima je put, kako saznajemo, blokirala policija.
Kikindski paori okupili su se na punktu na izlazu iz grada, ali je 200 metara dalje policija postavila blokadu i, kako stvari sada stoje, njima neće biti dozvoljeno da svoje nezadovoljstvo izraze protestnom vožnjom.
Poljoprivrednici imaju nameru da stignu pred Skupštinu Srbije, gde će zatražiti da Predlog iymena zakona o poljoprivrednom zemljištu bude povučen iz procedure i da se izradi novi jer, kako kažu, nije dobar za poljoprivrednike pogotovo u delu kojim se predviđa zakup 30 odsto zemljišta u vlasništvu države po lokalnoj samoupravi i to isključivo jednom zakupcu, a na period od 30 godina.
Asocijacija poljoprivrednika i još desetak udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine i Mačve najavili su da će danas u 10 sati krenuti u protestnu vožnju ka Beogradu, zbog nezadovoljstva predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Tanjug
24 Novembar 2015 13:04