018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Policija radi na slučaju napada na Milenović, ombudsman zabrinut

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović obavestila je medije da je napadnuta u subotu, a u MUP-u za Tanjug navode da su, iako napad nije prijavljen policiji, preduzeli neophodne mere i radnje kako bi se utvrdile sve činjenice.
Milenović je za TV N1 rekla povodom napada da je ranije primetila da je nepoznate osobe prate, da je o tome obavestila Službu za borbu protiv organizovanog kriminala i specijalnog tužioca, ali da od tada nije dobila nikakvu informaciju o istrazi.
Ona stoga, kako je objasnila, ni jučerašnji napad nije prijavila policiji, jer „više nema poverenja“.
Milenović je dodala da veruje da je napad u vezi sa objavljivanjem predstojećeg izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o medijima.
„Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je neophodne mere i radnje, kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa javno iznetim tvrdnjama o napadu na Milenović, članicu Saveta za borbu protiv korupcije, iako ovaj slučaj, i dalje, nije prijavljen policiji“, rekla je Tanjugu šef biroa MUP-a Srbije za saradnju sa medijima BIljana Popović Ivković.
Danas se oglasio i zaštitnik građana Saša Janković i izrazio zabrinutost zbog ovog napada.
Janković u saopštenju navodi da je sposobnost nadležnih organa, službi i pravosuđa da nađu i sancionišu vinovnike učestalih napada na ljude koji se, službeno ili kao građani, bore protiv korupcije i kriminala, a za vladavinu prava, pravnu sigurnost i prava građana, najveći pokazatelj bezbednosti građana i iskrenosti vlasti u borbi protiv korupcije, sile i bahatosti u vršenju javnih poslova.
„Društvo i država bez korupcije i kriminala, u kojima vlada pravo, pravna sigurnost i jednakost, a ne sila i bahatost, i u kojima su prava građana, uključujući tu i pravo da ispituju i kritikuju rad vlasti, dobrodošla a ne progonjena, najveće su i najviše vrednosti koje imamo i koje smo dužni da zaštitimo“ naveo je Janković.
Ombudsman kaže i da je, praktično, kada članica Saveta za borbu protiv korupcije bude napadnuta na kućnom pragu, napadnuta utvrđena državna politika, napadnuto zvanično telo države Republike Srbije i napadnuta je građanka, jedna od nas.
„Cilj takvih napada je strah i odustajanje, njihova poruka je da ni državna politika, ni državni organi nisu jači od korupcije i kriminala ili da nisu iskreni, i da ljudi koji im se suprotstavljaju treba da se plaše za svoj posao i život“, navodi ombudsman i ukazuje da je protiv takve poruke potreban – rezultat.

I Savet Evrope je reagovao zabrinutošću.

„Borba protiv korupcije mora ostati jedan od prioriteta Srbije kao i svih ostalih članica Saveta Evrope“, navodi se u saopštenju portparola generalnog sekretara Saveta Evrope dostavljenom Tanjugu.

Kecman: Policija radi na slučaju napada na Milenović

Načelnik Uprave kriminalističke policije Policijske uprave za grad Beograd Dragan Kecman izjavio je danas da je policija samoinicijativno, iz svog delokruga nadležnosti, reagovala na informaciju koja je objavljena u medijima da je u ulazu zgrade u kojoj živi napadnuta i pretučena članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović.
„Moram da napomenem da ovaj događaj nije zvanično prijavljen nadležnim državnim organima – policiji i tužilaštvu“, naveo je Kecman u pisanoj izjavi.
Kecman objašnjava da je, po saznanju za taj događaj, policija izašla na lice mesta, izvršila uviđaj i ostvarila kontakt sa Milenovićevom, koja nije bila spremna na saradnju i da pojasni sve okolnosti događaja.
„Izjavila je samo da je s leđa udarena drvenim predmetom po glavi od strane nepoznate osobe. Ostali smo uskraćeni i za odgovor na pitanje zašto slučaj nije prijavila policiji i zatražila pomoć nadležne zdravstvene institucije koja bi konstatovala povrede, ukoliko ih ima, kao i težinu povreda“ ukazao je Kecman.
Kako je dodao, policija je Milenovićevoj ostavila broj telefona na koji može da pozove u bilo koje vreme.
„O svemu ovome obavestili smo Prvo osnovno javno tužilaštvo, uz čiju koordinaciju i saradnju postupamo, a po njihovom nalogu prosledićemo im detaljan izveštaj“ ukazao je Kecman.
„Bez obzira što Milenović ne želi da sarađuje sa policijom, mi intenzivno radimo na ovom slučaju do identifikacije i pronalaska napadača“, istakao je on.
Kako je rekao, MUP i ovim putem poziva Milenovićevu da slučaj prijavi nadležnim državnim organima.
„Takođe, policija je u septembru postupala po prijavi gospođe Milenović da je prate nepoznate osobe. U konsultaciji sa nadležnim tužilaštvom, koje je naložilo da se obavi još jedan razgovor sa njom kako bi pojasnila činjenice u vezi sa tim događajem, policija je gospođi Milenović uputila poziv na koji se ona nije odazvala“, naveo je Kecman.

Tanjug
22 Novembar 2015 16:01
Foto Tanjug, Boki (arhiva, ilustracija)