018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Haos i nasilje u Fergusonu, uhapšeno 29 osoba

Od:
Komentari: isključeni

FERGUSON – U nasilju koje je zahvatilo Ferguson nakon odluke porote da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona za smrt nenaoružanog Afroamerikanca Majkla Brauna, zapaljeno je nekoliko zgrada i automobila, a policija je privela 29 osoba.
Posle objavljivanja da Vilson neće biti optužen demonstranti u Fergusonu su izašli na ulice, gde su razbijali policijska vozila, zapalili desetak radnji, a komandant policije okruga Sent Luis Džon Belmar tvrdi da je „lično čuo najmanje 150 pucnja“ tokom noći.Policija, kako kaže, nije ispalila nijedan hitac, prenosi CNN (Si-En-En).
Prema njegovim rečima, noćašnji protesti bili su „verovatno mnogo gori“ od onih koji su usledili nakon ubistva Brauna 9. avgusta, a policija je tokom noći privela 29 osoba.
Predsednik SAD Barak Obama pozvao je na mir i razumevanje, apelujući i na stanovnike i na policajce da budu uzdržani.
„Mi smo nacija izgrađena na vladavini zakona i zato treba da prihvatimo da je ovo bila odluka velike porote“, izjavio je Obama. On je rekao da je razumljivo da će neki Amerikanci biti „veoma razočarani, pa čak i gnevni“, ali je ponovio apel roditelja ubijenog tinejdžera da protesti treba da budu mirni.
Tanjug 25.11.2014 09:50
AP Photo/David Goldman