018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pokretanje biznisa uz pomoć Vlade Nemačke i Grada

Komentari: isključeni

Do kraja godine dvanaestoro Nišlija imaće priliku da započne sopstveni biznis uz novčanu pomoć od 2.400 evra, rekao je povodom potpisivanja ugovora između Grada Niša i organizacije “HELP”, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić.

Ukupna vrednost niškog projekta, koji će finansirati nemačka Vlada do 2016. godine, iznosi 250.000 evra, dok će Grad Niš sufinansirati gotovo polovinu, istakao je regionalni predstavnik HELP-a u Srbiji, Klaus Mock.

Peti put će nemačka Vlada i Grad Niš pomoći razvoj malog biznisa u okviru projekta “Podrška lokalnom razvoju kroz smanjenje siromaštva i ekonomsko osnaživanje ugroženih i marginalizovanih grupa stanovništva”. Ugovor će trajati sledeće tri godine, a donatorsku pomoć preko nemačke organizacija HELP osim u Nišu, dobiće i građani u Pirotu i Smederevu.

- Direktnu pomoć u Nišu dobiće tri kooperative u vidu opreme u vrednosti od 15.000 evra. Kreiranje novih radnih mesta kroz razvoj start up biznisa i preduzetništva omogući će posao za najmanje 83 korisnika kojima će biti na raspolaganju pojedinačne donacije u vrednosti od 2.400 evra (41 korisnik) i 1.200 evra (42 korisnika) uz obavezne poslovne stručne obuke i savetovanje u procesu osnivanja i razvoj delatnosti - ističe gradonačelnik Niša.

Obaveze potpisnika ugovora biće registracija delatnosti, vraćanje 20 ili 10 odsto zavisno od vrednosti granta, kao i 10 i 15 sati rada za dobrobit lokalne zajednice.

- HELP je do danas, samo u Nišu, realizovao četiri projekta smanjenja siromaštva, u kojima su podržana 334 korisnika, od ukupno 4810 podržanih u Republici Srbiji od 2002. godine. U Nišu su podržane tri kooperative, a više od 80% podržanih i danas vredno radi i stvara u svojim lokalnim zajednicama”-  kaže Klaus Mock, regionalni predstavnik “HELP”-a u Srbiji

Ukupna vrednost projekta, koji će se sprovoditi u više faza u Nišu, Pirotu i Smederevu finansira nemačka Vlada do 2016. godine je, uz učešće lokalnih samouprava, oko 1.140.000 evra. Prvi izabrani preduzetnici u Nišu koji će dobiti sredstva za pokretanje biznisa biće poznati do kraja ove godine.

Povezane vesti