018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pokrenuta velika ofanziva na Marijupolj

Od:
Komentari: isključeni

DONJECK – Lider samoproklamovane Narodne Republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko objavio je danas kako su proruske snage krenule u veliku ofanzivu na strateški važan lučki grad Marijupolj koji je u rukama ukrajinskih trupa, potvrđujući odgovornost za raketni napad u kojem je poginulo najmanje 27 ljudi.
Kako prenosi AFP, Zaharčenko je za RIA Novosti izjavio kako ova ofanziva predstavlja najbolji način „odavanja počasti svim našim mrtvima“.
Iz kancelarije ukrajinskog gradonačelnika Marijupolja ističe se da je do raketnih napada došlo nakon što su pobunjeničke snage odbile mirovne pregovore.
Osim 27 mrtvih, u ovim napadima raketama „grad“ na „gusto naseljeno gradsko područje“, ima i više od 90 ranjenih, ali taj broj možda nije konačan, jer vlasti još pretražuju teren.
U napadu proruskih snaga je izgorelo i više zgrada i automobila, ističe Oleg Kalinjin, portparol gradonačelnika Marijupolja.
Povodom napada na Marijupolj, Ukrajina poziva Savet bezbednosti UN (SB) da zakaže hitnu sednicu, izjavio je premijer te zemlje Arsenij Jacenjuk. On je takođe rekao kako je sazvao i sastanak ambasadora Grupe sedam zemalja i ambasadora zemalja članica SB.
Tanjug 24.01.2015 16:52
AP Photo/Sergey Vaganov