018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pojeftinjenje limuna izazvalo polemike (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi:

Trostruko pojeftinjenje limuna u Srbiji izazvalo je polemike u javnosti. Dok jedni smatraju da je razlog tome prskanje ovog voća, kako se veruje visokotoksičnim fungicidom imazalilom, drugi uveravaju da je reč o neosnovanoj sumnji. Inspekcije Ministarstva poljoprivrede su na terenu, a udruženja potrošača apeluju da se suzdržimo od kupovine limuna dok se nadležni po ovom pitanju ne oglase.

Iako smo navikli na sveopšta poskupljenja, izgleda da ne umemo da se radujemo ni kada nešto pojeftini. Naime, pad cene kilograma limuna sa 400 na 150 dinara izazvao je sumnju da nešto sa ovom namirnicom nije u redu. Ubrzo su društvene mreže počele da bruje o tome da je ovo voće drastično pojeftinilo, jer je tretirano toksičnim pesticidom pa se zbog toga ne preporučuje upotreba kore limuna u ishrani.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača savetuju građane da ne kupuju limun dok se ne utvrdi da li je bezbedan za ishranu.

Sumnjivi limun je poreklom iz Turske, a u javnosti se spekuliše da fungicid kojim je tretiran prodire i kroz koru, da je stabilan i na višim temperaturama, deluje na reproduktivne organe i ima kancerogeno dejstvo. Treba napomenuti da sajt Supermarket.info na koji se pozivaju mediji u Srbiji da je prvi objavio ovu informaciju nije u funkciji.

 

 

Povezane vesti