018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pojačana kontrola saobraćaja daje rezultate (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Iako i dalje prilično crna, statistika saobraćajnih nesreća na putevima u Srbiji 2014. pokazuje smanjenje njihovog broja u odnosu na 2013 .
Novi zakon o bezbednosti saobraćaja, pojačana kaznena politika prema nesavesnim vozačima, kao i pojačana kontorola u saobraćaju dali su rezultate, te je broj poginulih smanjen za više od 20%. Ipak, katastrofalni podacima pokazuju da su u jednom od prvih dana nove godine evidentirana 53 saobraćajna udesa u kojima je šest ljudi poginulo, a dvadeset četvoro povređeno. Kako bi se u narednom periodu ovakvi podaci izbegli, gradonačelnik Niša, prof. dr Zoran Perišić, najavio je da će i ove godine jedan od prioriteta biti očuvanje bezbednosti grada.
Prema predlozima Ministarstva unutrašnjih poslova, ako budu uhvaćeni za volanom oni koji su tek položili vozački ispit, od 23 sata do 6 ujutro, biće kažnjavani sa šest poena i oduzimanjem dozvole na tri meseca. Kako je ministar policije Nebojša Stefanović najavio ova zabrana naći će se u predlogu izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji će biti prosleđen Vladi, a potom poslanicima. Zabrana noćne vožnje važiće za sve nove vozače, odnosno dve godine od momenta kada polože vozački ispit, bez obzira na starost. Za one koji dozvolu dobiju sa 17 i 18 godina, zabrana će važiti dok ne napune 21 godinu.
Predviđa se čak i  oduzimanje automobila vozačima bez dozvole ili onima sa više od dva promila alkohola.

Povezane vesti