018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

PODSTICAJI MIKRO PREDUZECIMA

Početnici u poslovanju, kao i oni koji posluju duže od 3 godine na teritoriji Niša, imaju mogućnost da konkurišu za jedan od 3 programa koje nudi Ministarstvo Privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije. Od ove godine biće podržani i preduzetnici koji se bave proizvodanjom alkoholnih pića, a za programe koji podržavaju početnike u poslovanju sada je dozvoljeno da konkurišu i oni koji su registrovani 2018-te, 2019-te pa i 2020. godine.

Vlasnici mikro preduzeća sa teritorije koju pokriva Regionalna razvojna agencija Jug, među kojima je i blizu 10 hiljada preduzetnika iz Niša, ove godine mogu da konkurišu za podsticajna sredstva koja sa jedne strane dodeljuje Razvojna agencija Srbije, a sa druge Ministarstvo privrede. Za nabavku proizvodne opreme po 3 programa, ove godine Ministarstvo privrede izdvojilo je oko 3 milijarde dinara, kažu iz RRA Jug.
Od ove godine programi neće finansirati adaptaciju poslovnih prostora, ali će biti dozvoljeni iznosi od 350 hiljada dinara za tekuće održavanje proizvodnih prostora, dodaje Virijević. Sa druge strane razvojni projekti namenjeni su nešto starijim privrednim subjektima. Uslov za prijavu je da su registrovani najkasnije do decembra 2018. godine, a sredstva se takođe deodeljuju za nabavku opreme, mašina, alata neophodnih za rad preduzeća.
Da bi se konkurisalo za bespovratna sredstva neophodno je da privredni subjekti ispune određene uslove – da su registrovani u apr-u i obavljaju delatnost koja se podržava navedenim programima, da nisu imali dugovanja u prethodnom periodu, da su izmirili poreske obaveze i da nisu krivično gonjeni, istakla je Virijević.