018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Podržite žene u borbi protiv raka dojke! (VIDEO)

Čuvajte svoje zdravlje. Redovnim kontrolama učinićete dosta za sebe, ali još više za vaše voljene kojima ste neophodni, rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, otvarajući manifestaciju posvećenu borbi protiv raka dojke.

Rak dojke, kod žena je među vodećim bolestima u svetu. U Srbiji godišnje oko 4000 žena oboli od raka dojke, a 1500 umre. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da dok se u svetu smanjuje broj smrtnosti, kod nas raste. Razlog za to je kasno otkrivanje bolesti, kada je izlečenje praktično nemoguće, kažu lekari.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, američka ambasada, Fond „b92″ i „Ejvon“ pokrenuli su akciju „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“. Oni su u centru grada u saradnji sa Centrom za promociju zdravlja Niša, organizovali performans, čiji je cilj podstaknuti žene na preventivni pregled. Ovu humanitarnu akciju otvorio je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je oktobar mesecom borbe protiv raka dojke. Lekari podsecaju da je neophodno bar jednom godisnje obaviti lekarski pregled, kao i stalne samopreglede. Rano otkrivanje raka dojke garantuje izlečenje, podsećaju lekari.

Povezane vesti

  • gutjareva

    Tacno je da su zene neodgovorne i prema svom telu i da cesto ne misle na svoje zdravlje, ali se neretko desava da nisu u mogucnosti da se pregledaju zato sto: call centar preko kig se zakazuje radi samo 2 sata dnevno, zato sto ako pozoves krajem meseca jer pre toga nisi mogao da dobijes vezu oni nece da ti zakazu itd. To zakazivanje preko call centra je najveca glupost i zbog toga zdravlje ljudi mnogo trpi.