018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Podrška Italije: Srbija da bude 29. evropska zvezdica

Komentari: isključeni

Premijer Italije Enriko Leta poručio je danas u Ankoni da će njegova zemlja nastaviti da bez prestanka podržava Srbiju na putu ka EU, jer želi da ona postane sledeća, 29. članica Unije. Posle zajedničke sednice vlada Italije i Srbije, srpski premijer Ivica Dačić zahvalio je na snažnoj podršci Rima i Italiju označio kao „najvećeg prijatelja“ Srbije na Zapadu.

Treći samit Srbija – Italija počeo je danas zajedničkim sastankom premijera i vicepremijera Srbije, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, sa italijanskim kolegama, Enrikom Letom i Anđelinom Alfanom.

U delegaciji Srbije bili su i ministri energetike Zorana Mihajlović, pravde Nikola Selaković, spoljnih poslova Ivan Mrkić, odbrane Nebojša Rodić i prosvete Tomislav Jovanović, a svečani doček za delegaciju Srbije priređen je ispred palate Leopardi uz intoniranje himni i vojne počasti.

Po rečima italijanskog premijera, ulazak Srbije u EU je, kad se radi o spoljnoj politici Italije, „nacionalni prioritet“. Kako je istakao, centralna dimenzija italijanske međunarodne politike jeste Balkan i Srbija koja može da igra ključnu ulogu u ovoj evropskoj oblasti.

Dačić je zahvalio Leti na snažnoj podršci Rima i naglasio da je Italija u ekonomskom pogledu pretekla druge srpske partnere i postala glavni spoljnotrgovinski partner.

(Tanjug)

Povezane vesti