018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Podignuta optužnica protiv načelnika Uprave za imovinu i inspekcijske poslove (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Protiv načelnika Uprave za imovinu i inspekcijske poslove Ljubiše Janića Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu zbog sumnje da su pod njegovim pritiskom izmenjeni uslovi licitacije za najam 3 parcele za stanogradnju, čime je njihova vrednost umanjena za devet i po miliona dinara. Za izmenu uslova licitacije optužen je i Marko Stanojević iz Uprave za finansije koji je bio rukovodilac javnog nadmetanja.
Kako se navodi u optužnici koju je potvrdio i Viši sud u Nišu: “…okrivljeni Marko Stanojević je po uputstvu i nagovoru okrivljenog Ljubiše Janića izmenio pravila javnog nadmetanja određena oglasom Uprave za imovinu i inspekcijske poslove grada Niša, koji je objavljen dana 12.02.2010. godine, o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini za period od 99 godina, na lokaciji u ulici Skopljanskoj bb, Duvaništu i Radnoj zoni “Sever”, te time pribavio imovinsku pravnu korist učesnicima licitacije “Agrohimu” u iznosu 6.716.000,oo dinara, “Imorrealu” u iznosu od 2.143.000 dinara i “Bau sistemu” u iznosu od 610.000 dinara, odnosno u ukupnom iznosu od 9.469.000 dinara na štetu grada Niša”
Umesto da tokom licitacije ponuđači povećavaju cenu po kvadratu, oni su se nadmetali uvećanjem cene ukupne vrednosti parcela. Početna cena za kvadratni metar u Skopljanskoj ulici bila je 25.000 dinara. Pošto se prodavao 3.361 kvadrat, početna cena je trebalo da bude oko 84 miliona dinara. Kako je licitacioni korak bio 2.000 dinara po kvadratu, svako licitiranje bi trebalo da poveća tu cenu za oko 6 miliona. Komisija za sprovođenje postupka, kojom je rukovodio Marko Stanojević, a po nagovoru Ljubiše Janića je umesto toga cenu uvećavala za 2.000 dinara u odnosu na ukupnu vrednost od 84 miliona, piše u optužnici.
Samim tim što su u licitaciji učestvovala najmanje 2 ponuđača, bilo je neophodno da neko od njih izlicitira najmanje jednom, odnosno da ponudi 2.000 dinara više po kvadratu i na taj način ukupnu cenu poveća za bar 6 miliona dinara. Pošto je početna cena bila nešto viša od 84 miliona, zemljište nije moglo da bude prodato za manje od 90.700.000 dinara. Međutim, Komisija je prihvatila treće uvećanje “Agrohima” pri čemu je za po 2.000 dinara uvećavala ukupnu cenu zemljišta. Tako je, umesto za 6 miliona, to vredno parče zemlje u centru grada prodato za samo 6 hiljada dinara više od početne vrednosti, navodi se u optužnici. Na isti način umanjena je i vrednost parcela u Duvaništu i radnoj zoni “Sever” koje su prodate “Imorrealu” i “Bau sistemu”, čime je grad oštećen za ukupno 9 i po miliona dinara.
Da podsetimo, Janić i Stanojević su zbog sumnje da su učestvovali u korupciji uhapšeni sredinom maja prošle godine i u pritvoru proveli po mesec dana, a sada su optuženi za krivično delo Zloupotreba službenog položaja u podstrekivanju, odnosno Zloupotreba službenog položaja. Glavni pretres po tužbi zakazan je za 25. mart u 12 sati.

Povezane vesti