018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počinju 49. Filmski susreti! (VIDEO)

Komentari: isključeni

Sve je spremno za večerašnje svečano otvaranje 49. Filsmkih susreta glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma. Na festivalu će ove godine biti prikazano 11 filmova, biće 6 premijara, očekuje se rekordni dolazak glumaca , a i Festival je dobio veću finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Festival traje do 29. avgusta i odlikuju ga mašta, mera i trajanje.

Filmski susreti ostaju jedini festival na svetu koji je u celosti namenjen glumcima. Ovogodišnji, 49. po redu, odvijaće se u malo relaksiranijoj finansijskoj situaciji, jer je, osim podrške grada Niša, Festival podržalo i Ministrastvo kulture, ocena je direktorke Festivala i direktorke NKC- a, koji je uz Udruženje filmskih radnika Srbije , osnivač i organizator glumačkih sureta u Nišu.

Izmirena dugovanja iz prethodne godine , kao i 18 miliona dinara iz budžeta grada Niša, te 5 miliona iz republičke kase, omogućilo je da ove godine i glumačke nagrade budu veće i značajanije. Biće dodeljeno 8 zvaničnih glumačkih nagrada i 3 povelje za strane glumce. Glumcu koji ove godine ponese „Grand prix“, pripašće i novčani iznos od 250.000 dinara, a o nagradama odlučuje tročlani žiri u sastvu: predsednica žirija glumica Dragana Varagić, i glumci Predrag Ejdus i Dubravko Jovanović.

49. Filmski sureti su presek mogućnosti ili nemogućnosti srpske kinematografije, ocena je umetničkog direktora festivala, Dragana Vujića- Vujketa.

Svečano otvaranje Filmskih susreta je večeras u 20:30h .Tada će gradonačelnik Niša simbolično uručiti ključeve grada predsednici žirija Dragani Varagić i Niš će u sledećih nedelju dana biti glumačka prestonica Srbije. Kompleti karata su u prodaji po ceni od 2.000 dinara, a za sve koji večeras ne mogu biti na letnjoj pozornici, svečano otvaranje mogu pratiti i preko kanala Niške televizije u direktnom televizijskom prenosu.

 

 

Povezane vesti