018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počinje vakcinacija protiv gripa (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U Domu zdravlja danas počinje vakcinisanje protiv sezonskog gripa, a već sutra će se ove vakcine naći i u svim gradskim stanicama, potvrđeno je Niškoj televiziji. Seruma ima dovoljno, i nakon konsultacije sa izabranim lekarom, svi koji budu želeli moći će da se vakcinišu.

Sezona gripa počinje, a prema najavama lekara, najkritičniji period biće od januara do marta. Vakcine su stigle i u niški Dom zdravlja, ima ih dovoljno, a i lekari su spremni za početak prevencije i nadzor ove bolesti.

Vakcina protiv gripa se preporučuje svima, pa i deci starijoj od 6 meseci, uz prethodnu konsultaciju sa izabranim lekarom. Do kraja nedelje vakcine će se naći u svim gradskim, a od ponedeljka i u seoskim stanicama. U Domu zdravlja kažu da imunitet posle primljene vakcine traje od 6 do 12 meseci, tako da i oni koji su je primili prošle godine mogu opet da se vakcinišu.

Lekari podsećaju da je osim vakcine jedan od najboljih vidova prevencije i sama ishrana u toku epidemije. Poželjno je da se u ovom periodu jede meso sa nižim sadržajem zasićenih masnoća, a više sa omega – 3 masnim kiselinama poput ribe, piletine, i ćuretine. Takođe, ne treba štedeti prilikom kupovine narandža, limuna, mandarina i kivija jer su oni dobar izvor vitamina C.

Povezane vesti