018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počinje isplata dividendi akcionarima NIS-a

Naftna industrija Srbije počeće od sutra 21. avgusta, da isplaćuju svojim akcionarima dividendu za 2012. godinu, za šta je kompanija obezbedila 12,36 milijardi dinara.Neto iznos po akciji je 64,45 dinara, kažu u niškom Kepitel Brokeru.

Pravo na dividendu imaju svi akcionari koji su upisani u Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti. Akcionarima koji su kao građani dobili po pet akcija NIS-a, oko 2,4 miliona manjinskih akcionara, dividenda ce biti uplacena na bankarske i račune Poštanske štedionice.

Istovremeno NIS će uplatiti porez na prihode od kapitala koji za domaća fizička lica iznosi 15 odsto,tako da ce se u budzet Srbje po tom osnovu,sliti 4,64 milijarde dinara. Ovo je najveći iznos koji je neka kompanija, listirana na Beogradskoj berzi, isplatila na ime dividende.

Država kao manjinski akcionar (vlasnik 29,87 odsto akcija) po ovom osnovu prihodovace 3,7 milijardi dinara, a zanimljivo je da nijedna firma u kojoj je država stopostotni ili većinski vlasnik neće uplatiti ni približan iznos dividende u budžet. Isplata dividendi nije obavezna,međutim-kompanija  na ovaj nacin pokazuyuje svoju  ekonomsku snagu I  volju za poštovanjem jednakosti akcionara,kazu brokeri.

Inače, prema podacima Beogradske berze, u prvoj polovini godine, na tržistu su najviše porasle akcije NIS-a sa 442 na 835 dinara, kao i akcije Energoprojekta AD Beograd, čija je vrednost povecana za 6,46 odsto i sada koštaju 644 dinara.Najviše se trguje akcijama AIK Banke, Nis-a i Filip Morisa, na šta, pre svega, uticče dobro poslovanje preduzeća,koje je po osnovu ostvarene dobiti sposobno da deli dividende svojim akcionarima.