018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počinje festival „Femi Niš“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

Od 20.do 22.septembra u Nišu će biti održan četvrti festival “Femi Niš“. Osnovna ideja manifestacije je dekonstrukcija društvene stvarnosti patrijarhata, ali i decentralizacija feminizma – saopsštili su na konferenciji za novinare aktivistkinje Ženskog prostora i Centra za devojke, koje su organizatorke ove već tradicionalne manifestacije.

S obzirom na to da je istorija feminizma na ovim prostorima dugotrajna i bogata, aktivistkinje festivalom žele da nastave kontinuitet ženskog samoorganizovanja. Kao i prethodnih godina, ova manifestacija bazira se na postulatima koji ukazuju na stvaranje jednakosti između musškaraca i žena.

Otvaranje festivala je 20.septembra u 18 sati u klubu Juridikum na Pravnom fakultetu, gde će biti promovisna i knjiga “Ženska istorija Niša“ autorke Ane Jovanović, koja govori o 22 žene koje su svojim radom doprinele razvoju Niša. U subotu, od 10 do 14 sati, planirana je radionica „Forum teatar kao sredstvo aktivističke borbe“. Od 11 do 14 sati istog dana planirana je radionica izrade nakita makrame tehnikom. Takođe, u subotu planirana je i panel diskusija “Šta i kako dalje“, u kojoj će ucestvovati feministkinje sa područja bivše Jugoslavije. Od 19:30 do 21:30 u sali SKC biće projekcije filmova „Čuvari tradicije“ i „Neprijatelji srece“, dok je za 22 predviđen koncert ženskog benda “Pol devet kod Sabe“ koji će biti organizovan u klubu Juridikum. Za nedelju, 22.septembar, od 11 do 14 sati planiran je sportski dan u tvrđavskom parku.

Povezane vesti