018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počeo upis prvaka (VIDEO)

Upis dece u prvi razred osnovne škole zvanično je počeo danas i trajaće do kraja maja, a za decu iz tzv. osetljive kategorije do početka školske godine. Ove godine upisuje se 2.500 manje prvaka nego 2013.

U prvi razred upisuju se deca sa najmanje 6,5, a najviše 7,5 godina, odnosno rođena od 1. marta 2007. do kraja februara 2008. godine. Od dokumenta za upis potreban je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo predškolski progam. Mališane koji kreću u školu testiraju školski psiholozi i pedagozi i obavljajui sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste ORL, očnog lekara i logopeda.

Upis traje do kraja maja, odnosno do početka nove školske godine, posebno za decu koja se nisu upisala zbog preseljenja ili za mališane koji dolaze iz kategorija osetljivih grupa i nemaju stalno mesto boravka. Novina u odnosu na ranije godine je da se roditelju ili staratelju može odobriti da odloži upis deteta u prvi razred, ako dete, na primer, zbog sporijeg psihofizičkog razvoja nije spremno za školu.

Takođe, deca iz osetljivih grupa mogu da upišu školu i bez dokaza o prebivalštu roditelja i potrebne dokumentacije. Projekat besplatnih udžbenika od prvog do četvrtog razreda, inače, ostaje i ove godine. O projektu besplatnih udžbenika za peti razred tek treba da odlučuje nova vlada.

Ove godine prvi razred u Srbiji upisuje 2.500 manje dece, odnosno 68.500. Da je u Srbiji loša demografska situacija, pokazuju podaci prema kojima je 2002. godine upisano više od 84.000 prvaka, a 2009. manje od 72.000. Od 2002. do 2010. upisano je 15,5 odsto manje osnovaca, 7,86 odsto srednjoškolaca, a u tom periodu imamo i devet odsto manje odeljenja.

Povezane vesti

  • Sanja

    Kaže se „odeljenja“, a ne „odelenja“! Slobodno proverite!