018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počeo EU samit u Briselu

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Neformalni samit liera zemalja članica Evropske unije posvećen Ukrajini, odnosima sa Rusijom, borbi protiv terorizma i budućnosti evra počeo je danas sa tri sata zakašnjenja zbog maratonskih pregovora u Minsku.
Pregovori o ukrajinskoj krizi, u kojima su učetsvovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici Francuske, Rusije i Ukrajine Fransoa Oland, Vladimir Putin i Petro Porošenko okončani su jutros sporazumom o prekidu vatre koji bi trebalo da stupi na snagu prekosutra.
Dogovor iz Minska izmenio je i dnevni red samita, na kome je 28 lidera trebalo da razgovara o proširenju sankcija Rusiji, pa će umesto toga Merkel i Oland informisati ostale o detaljima sporazuma sa Putinom i Porošenkom. „Mislim da danas nećemo razgovarati o sankcijama“, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini grupi novinara uoči samita.
Sličnu izjavu dao je nešto ranije finski premijer Aleksandar Stub, koji je rekao da novih sankcija neće biti ako mirovni plan uspe.
Predsedavajući Saveta EU, poljski predsednik Donald Tusk,rekao je novinarima da sporazum „budi nadu, ali nada nije dovoljna“ i da tek treba videti da li će se prekid vatre održati na terenu.
Osim o Ukrajini, lideri 28 članica će danas razmeniti mišljenja o borbi protiv terorizma, a naročito o problemu građana EU koji su se pridružili takozvanoj Islamskoj državi i ostalim ekstremističkim organizacijama na Bliskom Istoku.
Tusk je najavio da će na samitu predstavti zajednički plan mera za suzbijanje terorizma, ali nije ulazio u detalje tog predloga.
Treća tačka na dnevnom redu je pitanje grčkog masivnog javnog duga, a samitu će prvi put prisustvovati i novi grčki premijer Aleksis Cipras.
Jučerašnji sastanak ministara finansija evrozone na kome se raspravljalo o odluci Grčke da odbije novi paket pomoći i napusti program mera štednje završen je kasno sinoć bez kompromisa između Grčke i njenih kreditora.
Cipras je na ulasku u zgradu Saveta EU kratko poručio da se nada da će dogovor ipak biti postignut i da će rane izazvane merama štednje biti zalečene.

Tanjug 12.02.2015 15:07
Foto AP, Virgina Majo