018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počelo postavljanje merača i delilaca toplote (VIDEO)

Komentari: isključeni

U Nišu je počelo postavljanje merača i delilaca toplote na radijatore, nakon čega će korisnici daljinskog grejanja sami kontrolisati temperaturu u svojim domovima. Računi za grejanje bi ugradnjom ove opreme trebalo da budu do 30 odsto niži, kažu u Gradskoj toplani.

Ugradnjom delilaca toplote i merača moguće je uštedeti i do 30 odsto toplotne energije, kažu u Gradskoj toplani. Ovi uređaji koštaće vas 54 evra po grejnom telu, a očitavanje 4 evra godišnje po radijatoru. Stanari zgrade u ulici Stojana Novakovića među prvima su odlučili da ugrade ovu opremu.

Primenu tarifnog sistema propisuje Zakon o energetskoj efikasnosti. Po gradskoj odluci neophodno je da 70 odsto stanova zgrade ugradi merače i delioce toplote. Ukoliko ovaj procent ugradi opremu stanari koji ne prihvate plaćaće duplo varijabilni deo računa, kažu u Toplani. Ovo je, dodaju, jer se pretpostavlja da stanari koji ne žele da ugrade uređaje troše previše energije. Na ovaj način biće kažnjeni jer ne poštuju gradsku uredbu na osnovu Zakona o energetskoj efikasnoti.

Za sada je samo jedna firma licencirana za ugradnju ovih uređaja, a zbog tehničke strukture svi uređaji u zgradi moraju biti istog proizvođača, kažu u Toplani.

Povezane vesti