018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počeli zvanični razgovori Misije MMF s Vladom Srbije

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS), jutros su počeli zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije i Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja boravi u Beogradu od 29. aprila do 12. maja, saopštila je NBS.
Tokom posete Misije MMF-a, koju predvodi Zuzana Murgasova, biće razmotreni tromesečni rezultati u sprovođenju stendbaj aranžmana koji je Republici Srbiji odobren 23. februara 2015. godine.

Aranžman je zaključen iz predostrožnosti, što znači da Srbija ne namerava da koristi odobrena sredstva, ali ima mogućnost da ona budu iskorišćena u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.

U predstojećim razgovorima biće razmatrana tekuća makroekonomska kretanja u zemlji, izgledi za privredni rast, kao i sprovođenje dogovorenih mera monetarne politike, fiskalne politike u kontekstu fiskalne konsolidacije i mera strukturnih reformi.

Sa misijom Fonda biće sagledana i realizacija obaveza za prvo tromesečje, predviđenih usaglašenim ekonomskim programom, navedeno je u saopštenju NBS.

Prethodni aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut pred izbore u februaru 2012. godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Tanjug 04 Maj 2015 09:14
Foto Tanjug,M.Jelisijević,ilustracija