018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počeli radovi na deonici Južnog toka kroz Srbiju

Komentari: isključeni

Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu kod Novog Sada, i ceremonijom u Palati Srbija u Beogradu danas je označen svečani početak radova na deonici „Južnog toka“ kroz Srbiju, koji će našoj zemlji obezbediti energetsku sigurnost.

Znak za početak zavarivanja prvog spoja Gasovoda u Šajkašu, diretnim video linkom, dao je iz Palate Srbija predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je ocenio da je priključenje Srbije na Južni tok simbol napretka i povezivanja radom sa Rusijom.
„Dugo ste čekali, počnite“, rekao je Nikolić koji je poručio da je Srbija država rešenja, dogovora i tolerancije i država budućnosti.

Tehnički direktor kompanije „Južni tok“ Pavel Persidski prethodno je iz Šajkasa javio da je sve spremno za izgradnju gasovoda Južni tok i da će se on transportovati cevima 400 milimetara i zatražio znak predsednika Nikolića.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je priključenje na Južni tok prvi kapitalni projekta posle više decenija i da će Srbija biti značajno čvorište za snabdevanje gasom i pouzdani energetski partner u regionu.

Svečanoj ceremoniji u Palati Srbije u Beogradu, pored predsednika Nikolića i premijera Dačića, prisustvovali su ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak, prvi poptpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora „Gazproma“ Aleksej Miler i direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

Gasovod „Južni tok“ jedna je od najvrednijih investicija u zemlji u poslednjih nekoliko decenija, vredna više od 1,9 milijardi evra, koja će Srbiji doneti još bolji geostrateški značaj i poziciju.

Izgradnju „Južnog toka“ kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće „Južni tok Srbija“, u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva.

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju trajaće dve godine, a puštanje u rad gasovoda, za koji se izjasnilo 73 odsto građana Srbije, planirano je od 2016. godine.

(Tanjug)

Povezane vesti