018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počeli Dani banice u Beloj Palanci (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Ovogodišnja 10. gastro-turistička manifestacija „Dani banice“ u Beloj Palanci, počela je danas I traje do nedelje do 16. avgusta. Iako je banica poznata širom Srbije, brend je jugstčng kraja, a zadatak Belopalančana je da je afirmišu kao brend i zaštite njeno geografsko poreklo.
Promoter pite iz Bele Palanke ove godine je kuvar Lepi Brka i koji je bio gost Jutarnjeg programa Niške televizije.
„Banica“ je naziv za gibanicu odnosno pitu u istočnim delovima Srbije, kao i u Makedoniji i Bugarskoj. Jelo se pravi od razlupanih jaja i sira, položenih između kora od testa i posle toga se peče u rerni. Obično se servira za doručak zajedno sa kiselim mlekom, a može da se jede i topla i hladna. Takođe je popularna verzija banice koja se priprema sa spanaćem. Kao svake tako će i ove godine posetioci ove manifestacije moći da probaju i uživaju u okusima raznih vrsta banica, od sukanih do gužvanih, slatkih i slanih, najavljuju organizatori “Dani banice”.
Prvi dan manifestacije bio je rezervisan za bogat kulturno umetnički program i otkrivanje biste “Domaćica sa banicom” u centru Palanke. Drugi dan, 15. avgust planiran je za takmičenje, degustaciju, ocenjivanje kao i proglašavanje najboljih majastora u pravljenju banice.
Poslednjeg dana manifestacije, 16. avgusta biće poslužena „džinovska banica“ koju će pripremati prošlogodišnji pobednik, dok će posetioce tokom večeri uveseljavati pesmom Vesna Zmijanac i Marinko Rokvić.