018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počela prinudna naplata dugova za struju (VIDEO)

Komentari: isključeni

Prinudna naplata dugova za struju je počela. Domaćinstva koja imaju dugovanja prema „EPS snabdevanju“ zaključno sam novembrom prošle godine, svoje obaveze moraće da izmire.

Sto hiljada građana koji nisu na vreme izmirivali svoja dugovanja za struju biće prinuđeni to da urade. Predmeti sa kojima izvršitelji idu na adrese dužnika obuhvataju dugove za struju od jula prošle godine, kada je preduzeće „EPS Snabdevanje“ počelo da radi, pa do novembra. Iz Centra za zaštitu potrošača kažu da neplatiše ne treba da brinu jer rešenje uvek postoji, a da su oni tu ukoliko je potrebno pojašnjenje.

Prinudna naplata najčešće se realizuje odbijanjem od plata i penzija, ili sa štednih ili deviznih knjižica. U slučaju da nema prihoda, popisuju se nepokretnosti. Ako se utvrdi da je dužnik siromašan i da nema imovinu, postupak se obustavlja. Mišljenja građana o prinudnoj naplati su podeljena, ali preovladava stav da ono što se potroši, mora i da se plati.

Bez obzira na iznos, dužnici su, pored duga i kamate, obavezni da plate i troškove izvršenja. Za dugovanja do 30.000 dinara taj trošak je fiksan – 4.200 dinara, a za veća dugovanja obračunava se po zakonom propisanoj skali.

Povezane vesti