018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počela berba šljiva

Komentari: isključeni
Tagovi:

Berba šljiva u Srbiji je počela, a voćari su zadovoljni ovogodišnjim rodom, koji će za nijansu biti veći nego 2012.

U Blacu, poznatom po proizvodnji šljiva, kažu da se danas isplati baviti se voćarstvom i da manifestacija poput Dana šljive u Topličkom okrugu krajem avgusta doprinosi brendiranju ovog voća i stvaranju izvesnijeg puta do sigurnije proizvodnje.

Po ga­je­nju šlji­va blač­ki kraj je po­znat u ce­loj ze­mlji. Ov­de, na­i­me, pro­seč­no po stanov­ni­ku i po po­vr­ši­ni, ima naj­vi­še za­sa­da šlji­va u Sr­bi­ji – pre­ko dva mi­li­o­na sta­ba­la. Proizvodnja šljiva u Srbiji obuhvata gotovo 40 odsto ukupne produkcije voća, a prema blackim procenama, unapređenjem šljivarstva mogli bi da se postignu još značajniji efekti, posebno u izvozu. Da je prozivodnja ovog voća unosan posao tvrdi i naš domaćin Nenad Milosavljević iz Vrbovca.

U Srbiji šljivu trenutno rađa oko četrdeset miliona stabala, od čega je 90 odsto u centralnoj Srbiji. Prosečan prinos ovog voća u poslednjih pet godina iznosi 14 kilograma po stablu, dok je u tradicionalno podignutim zasadima šljive, prinos oko osam kilograma po stablu. Ove godine u blačkom kraju rod će biti zadovoljavajući i otići će put Rusije, Nemačke, Austrije, Holandije, Belgije i Švajcarske.

Tendencija opštine Blace je da u narednom periodu subvencijama osavremeni zasade, kako bi proizvođači postizali prinos od 16 kilograma po stablu, odnosno od 20 do 30 tona po hektaru. Inače, u blačkom Fondu za razvoj poljoprivrede ove godine izdvojeno je oko četrnaest miliona dinara, kaže Nikolić, dodajući da će najviše sredstava otići upravo na razvoj voćarstva.

Povezane vesti