018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Poboljšanje opšteg zdravlja radi manjih troškova lečenja

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Kako na bolji način preraspodeliti Budžet Grada kada je u pitanju rekreativni sport, bila je tema okruglog stola, koji su u „Media centru“ organizovali Uprava za omladinu i sport i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Osnovna ideja jeste poboljšanje zdravlja građana, kako bi se smanjili drastični troškovi lečenja.

Niš nema pouzdane podatke o broju rekreativaca, ali je činjenica da je njihov broj, zbog neaktivnog načina života iz godine u godinu sve manji. To potvrđuju i podaci Instituta za javno zdravlje „Batut“, koji ukazuju da čak 40 odsto gradjana nije fizički aktivno, 20 odsto redovno trenira, a ostali povremeno. Za ove potrebe, Grad je u ovoj godini izdvojio oko šest miliona dinara, što je za oko 900.000 više u odnosu na prošlu godinu. Da bi taj novac bio ravnomernije raspoređen, na okrgli sto pozvani su univerzitetski profesori i veliki broj istaknutih sportskih radnika.

Konkurs za budžetska sredstva u narednoj godini za sportske organizacije i rekreativce biće raspisan tokom jula ove godine, jer je svakako bolje i jeftinije ulagati u rekreaciju. Inače, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije fizička neaktivnost je 4. uzrok smrtnosti u svetu.

Povezane vesti