018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pobijeni svi učesnici napada na školu u Pakistanu

Od:
Komentari: isključeni

ISLAMABAD – Napad naoružanih talibana na vojnu školu u Pešavaru, na severozapadu Pakistana, je okončan likvidacijom svih šest napadača, saopštila je pakistanska policija.
U ovom napadu je poginulo najmanje 130 osoba, od kojih su većina učenici, prenosi AFP.
„Operacija je završena, bezbednosne snage obavljaju raščišćavanje i nadamo se da će zgrada uskoro biti očišćena. Tela šestorice napadača su pronađena u zgradi“, saopštio je zvaničnik pakistanske policije Abdulah Kan.
Portparol pakistanske armije Asim Badžva saopštio je na Tviteru da operaciju raščišćavanja usporavaju eksplozivne naprave koje su militanti postavili po školi.
Badžva dodaje kako su pripadnici specijalnih vojnih snaga uspeli da spasu više od deset zaposlenih i učenika škole.
Napadači su u školu upali rano jutros i počeli nasumično da pucaju na decu. Na lice mesta su ubrzo stigli pripadnici pakistanske specijalne policije, koji su otvorili vatru na napadače.
Talibani su saopštili da su u školu poslali šest naoružanih ljudi koji su na sebi imali pojaseve sa eksplozivom. Ekstremisti su uzeli kao taoce oko 500 učenika i profesora.
Portparol talibana Mohamed Kurasani je u telefonskom pozivu pakistanskim medijima preuzeo odgovornost za ovaj napad, navodeći da je on izveden u znak odmazde zbog napada pakistanske vojske na porodice militanata.
„Odlučili smo da napadnemo baš vojnu školu zato što vlada ubija naše porodice i žene. Želimo da i oni osete bol kakav smo i mi osetili“, rekao je Kurasani.
Tanjug
Foto AP, Mohammad Sajjad