018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

PMF ne prihvata premeštaj laboratorija pre nego što se za to steknu uslovi (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Povodom našeg priloga u jučerašnjem Telepresu vezanom za korišćenje prostorija Filozofskog fakulteta u Nišu od strane Departmana za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta oglasio se pismom Niškoj televiziji dekan PMF-a prof. dr Dragan Đorđević.

Laboratorijska oprema Departmana za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu nalazi se u prostorijama Filozofskog fakulteta. U tim prostorijama se odvija nastava na svim nivoima studija iz oblasti hemije: osnovne, master i doktorske akademske studije. Oprema je vredna oko 2 miliona evra, a nabavljena je uglavnom od sredstava projekata koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Pored opreme, u prostorijama se nalaze osetljive i skupe hemikalije. Rukovanje opremom i hemikalijama dozvoljeno je samo stručnim licima.

Na opisanoj opremi i u pomenutim prostorijama, pored studenata rade nastavnici i saradnici Departmana za hemiju. Pri tome, 35 nastavnika i saradnika ovog departmana, objavi preko 100 naučnih radova godišnje u eminentnim naučnim časopisima. Na Departmanu za hemiju svake godine oko 5 studenata doktorskih studija odbrani svoje doktorske disertacije, koje su po svom kvalitetu na zavidnom međunarodnom nivou. Ova činjenica svrstava nastavnike i saradnike Departmana za hemiju u najproduktivnije departmane (odseke, ili katedre) Univerziteta u Nišu.

Prirodno-matematički fakultet ne raspolaže alternativnim prostorom u koji bi mogla biti smeštena oprema, tako da ona i dalje bude u funkciji nastave i nauke. Stoga iseljenje opreme iz prostorija Filozofskog fakulteta podrazumeva prethodno opremanje adekvatnog prostora na nekoj drugoj lokaciji. U suprotnom, ne bi se mogla odvijati nastava iz hemije. Prirodno-matematički fakultet nije u mogućnosti da sopstvenim sredstvima obezbedi prostor za smeštaj ove laboratorijske opreme. U tu svrhu, Fakultet je više puta upućivao odgovarajuće dopise Ministarstvu. Očekujemo odgovor Ministarstva po ovom pitanju.

Prirodno-matematički fakultet se neće složiti sa iseljenjem laboratorijske opreme pre nego što se za to steknu uslovi, zaključio je u pismu Niškoj televiziji, kojim se obratio javnosti dekan PMF-a prof. dr Dragan Đorđević.

Povezane vesti