018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Plesom protiv nasilja nad ženama (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Broj žena koje su u Srbiji izgubile život u porodičnom nasilju udvostručio se 2013. u odnosu na prethodnu godinu, kažu u udruženju Romkinja “Osvit”. Borci za prava žena u Nišu traže da se krivični zakon pooštri u odredbama koje se odnose na zlostavljanje žena, a za sutra je u centru Niša zakazan ples protiv nasilja nad ženama, pod sloganom “Milijarda ustaje za pravdu”.

U 2013. u Srbiji je od ruke svog partnera stradala 41 žena. Nasilje nad ženama je sve češće, kažu u niškim organizacijama za promociju ženskih prava. Udruženje Romkinja “Osvit” i Centar za devojke, traže od države popravi položaj zlostavljanih žena, tako što će finansirati SOS linije za prijavu nasilja, i izmeniti pojedine delove krivičnog zakona.

Nasilje u porodici često može da se spreči jednim telefonskim pozivom, ali u  Centru za devojke kažu da Nišlije vrlo retko prijavljuju ovakve slučajeve u svom komšiluku.

Borba protiv nasilja nad ženama u Nišu će biti promovisana 14. februara u 14h na Trgu kralja Milana. Nišlijke i Nišlije plesaće na centralnom gradskom trgu u promotivnoj akciji “Milijarda ustaje za pravdu za žene”.

Povezane vesti