018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Plata umesto milostinje za radno sposobne (VIDEO)

Radno sposobni korisnici socijalnih usluga će, umesto socijalne pomoći primati platu. To znači da će novac koji su do sada dobijali, od sada zarađivati. Ovo je regulisano novom Uredbom o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći koju je resorni ministar Aleksandar Vulin predstavio u Niškoj Banji učesnicima Oktobarskih susreta u socijalnoj zaštiti.

Plata umesto milostinje obeležje je nove Uredbe o radnoj aktivaciji korisnika socijalne pomoći. Nedavno je počela da se primenjuje, a sada je i zvanično predstavljena socijalnim radnicima okupljenim u Niškoj Banji. Radno sposobni primaoci socijalnih davanja ovim neće samo čekati svoju naknadu, već će je odraditi u nekoj od budžetskih institucija ili ustanova.

Može se reći da je Niš pionir u ovome budući da od 2007. lokalni Centar za socijalni rad primenjuje takozvano dobrovoljno radno angažovanje kojim socijalno ugroženi ne dobijaju, već zarađuju jednokratnu novčanu pomoć.

Socijalno ugroženi će radno angažovanje moći da odbiju, ali samo – jednom.

Uredbom se, napominje Vulin, ne podrazumeva isključivo radno angažovanje već Centri za socijalni rad mogu korisnike da upućuju i na edukacije, volontiranja, ali i na obavezne mere lečenja, ukoliko procene da je to neophodno.

Povezane vesti

  • Pravdoljub

    Koja je fja direktora Stud.cdntra, posto vidim da prati Vulina u stopu? Neki novi momenti na politickoj sceni u Nisu