018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pivara u stečaju

Agoniji, kako svoju situaciju naziva 120 radnika Niške pivare, konačno se nazire kraj. Ovo preduzeće je od juče, odlukom Privrednog suda, u stečaju.

Iako u nekim drugim uslovima stečaj ne donosi ništa dobro, radnicima Pivare on će doneti zdravstveno osiguranje koje nemaju mesecima, i nakon godinu dana isplatu bilo kakve zarade, makar i minimalne. Stečajni upravnik kaže da se najpre moraju isplatiti prioritetni poverioci, u ovom slučaju Poreska uprava, a kao epilog celog postupka radnici priželjkuju reorganizaciju preduzeća.

Račun koji je već 301 dan u blokadi od 213.000.000 dinara, isključena struja i gas, dug od 55.000.000 dinara za neisplaćene plate radnicima – bili su dovoljni zakonski argumenti da Privredni sud donese, u ovom momentu, reklo bi se, jedinu moguću odluku – pokretanje stečajnog postupka.

Podsetimo, Pivara “Niš” A.D. privatizovana je 2004. godine, kada je većinski vlasnik, sa 52% postao Jovica Stefanović Nini. Proizvodnja je, kažu radnici, iz godine u godinu opadala, a zaduženja bivala sve veća. Trenutno, najveći poverioci su Poreska uprava, radnici, kao i Ninijeva preduzeća – MD „Nini“, „Nini eksport-import“, pekara „Crni Marko“ iz Pirota. Zaposleni su u štrajku od januara, velika većina biće prijavljena na biro rada, a posle 6 meseci, imaće i overene zdravstvene knjižice.

Nakon što se uradi popis imovine, na redu su ročišta. Najpre se moraju vratiti dugovi, a poverioci odlučuju da li će nakon toga uslediti oživljavanje preduzeća, ili bankrotstvo, odnosno prodaja imovine. Radnici se nadaju reorganizaciji, jer kažu da Pivara i te kako može da proizvodi i zarađuje. Podsetimo, većinski vlasnik Nini od novembra prošle godine nalazi se u pritvoru, zbog malverzacija u „Jugoremediji“.

 

 

 

 

Povezane vesti

  • Јашим Нопу

    Исто то чека и раднике Нисала, али то локалним властима, инспекцијама па и медијима уопште није интересантно.