018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pismo adresirano ćirilicom – problem? (VIDEO)

Radnice Pošte kod Margera nisu prihvatile da pošalju pismo za Pale u Republici Srpskoj adresirano ćirilicom, tvrdi Mihajlo Kandić iz Donjeg Vlasa. Prema njegovim rečima, na posletku su službenice pristale da preuzmu pismo, ali su ga uveravale da će ono biti vraćeno, jer nije adresirano latiničnim pismom.

Penzioner Mihajlo Kandić već 11 godina živi u Donjem Vlasu kraj Niša. U rodnom Konjicu u Republici Srpskoj radio je u fabrici oružja, ali je morao zbog rata da prebegne, najpre u Trebinje, pa u Niš. Sada svake godine Penzijsko-invalidskom fondu u Palama šalje potvrdu o tome da je živ, kako bi dobio svoju penziju. A kako bi drugačije nego maternjim jezikom i pismom koje je u zvaničnoj upotrebi i u Srbiji i u Republici Srpskoj? Međutim, kako tvrdi, prošle nedelje službenice Pošte na Margeru nisu prihvatile pismo adresirano ćirilicom. Njihovo objašnjenje bilo je, prema njegovim rečima, da će u Palama prihvatiti pismo adresirano isključivo latinicom.

Mihajlo je, kaže, već više od decenije lojalan građanin Srbije. Svoje obaveze prema državi ispunjava i do sada nije imao ovakvih problema. Ali u ovo što je doživeo još ne može da poveruje.

Naš sagovornik pretpostavlja da je reč o neinfomisanosti službenica, koje su se oslanjale na primer Hrvatske, odakle su pošiljke adresirane ćirilicom često bile vraćane. Ipak, iz Pošte nismo uspeli da dobijemo odgovor, jer na državni praznik nije radila. Potražićemo ga narednih dana, kako bi Mihajlo, ali i svi koji su u sličnoj situaciji znali koja su njihova prava.

Povezane vesti

  • Ana

    Konjic je bio i ostao u Federaciji BiH, a ne Republici Srpskoj :)

  • kalca 007

    Pismo bi mu bilo vraćeno garantujem životom.Više mi je muka od tih velikosrba