018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Petrović: Poslanicima za zasedanja nadoknaditi putarinu

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović zatražio je danas da se poslanicima, kada dolaze na zasedanja republičkog parlamenta, nadoknade troškovi za korišćenje autoputa.
Petrović je na sednici skupštinskog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja zamolio to telo da zauzme stav kako bi svi poslanici bili u ravnopravnom položaju.
“Nije korektno da oni poslanici koji svojim automobilima prelaze 200-300 kilometara, budu poslanici drugog reda u odnosu na poslanike koji nemaju te troškove. Vozim 300 kilometara po ovom vremenu i zbog toga sam ugrožen, ne samo saobraćajno već i finansijski”, rekao je Petrović, koji dolazi iz Jagodine.
On je napomenuo da se ne plaši da kaže šta misli i pojasnio da ne traži da poslanici besplatno koriste autoput, već da im kada dolaze na zasedanja budu nadoknađeni troškovi.
“Neka mi navedu ijednog ministra koji svojim kolima ide na službeni put i sam sebi plaća. Govorim o ravnopravnosti”, kazao je Petrović.
Predsednik Odbora Zoran Babić zatražio je od stručne službe da za sledeću sednicu pripremi dokument “Puteva Srbije”, kako bi na osnovu toga bila otvorena rasprava i donete odgovarajuće odluke.
“Sa Skupštinom kao institucijom ne može da komunicira referent iz ‘Puteva Srbije’”, rekao je Babić i istakao da ne treba praviti razliku između poslanika i građana, da se parlament i u prošlosti odricao raznih stvari, ali da je, kada su u pitanju putarine, to trebalo uraditi na kvalitetniji način, uz dogovor.
Babić, koji je poslanik SNS, kazao je da plaća putarinu u iznosu od 90 dinara u jednom pravcu i da će nastaviti da je plaća, jer “svi ostali građani to rade”.
Njegove stranačke kolege Saša Maksimović i Ljubiša Stojmirović rekli su da podržavaju kolege koje zahtevaju da se poslanicima nadoknade troškovi putarina kada dolaze na zasedanja, dok je Milisav Petronijević iz SPS upitao da li putarine plaća Vlada Srbije i ministarstva ili ministri lično.
Poslanica PUPS Mira Petrović rekla je da ne misli da putarine treba da plaćaju ministri i poslanici, budući da su u pitanju funkcioneri.
“Jasno je koliko ima ministara i poslanika, mi smo izabrani na te funkcije i obavljamo dužnost. Mora da se zna ko vodi ovu zemlju”, rekla je Petrović i dodala da je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović možda imala dobru nameru kada je 1. marta doneta odluka da poslanici plaćaju putarinu, ali da to nije rešenje.

Tanjug 12.03.2015 13:32
Foto Tanjug/R.Prelić, ilustracija