018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Petnaest odsto zaraženih morbilama – Nišlije (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Iako u detinjstvu vakcinisani protiv morbila, neki pacijenti su oboleli od ove vrste boginja. Reč je o onima koji su rođeni između 1971. i 1993. godine, kada je vakcinacija obavljana samo jednom dozom, pojašnjava vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje prof. dr Branislav Tiodorović. Veruje se da nije zanemarljiv ni broj obolelih koji toga nisu ni svesni, budući da je reč o blagoj kliničkoj slici.

U Srbiji je registrovano oko trista dvadesetoro obolelih od morbila, od čega skoro 15 procenata čine Nišlije. Zabrinjavajuće je, prema rečima prvog čoveka niškog Instituta za javno zdravlje Branislava Tiodorovića, to što su od ove vrste boginja, uprkos vakcinaciji, oboleli i neki zdravstveni radnici.

Tiodorović napominje da, uprkos tome što nijedna vakcina ne nudi stopostotnu zaštitu, može da, ukoliko do obolevanja dođe, značajno ublaži kliničku sliku. On napominje da Srbija spada u zemlje niskog nivoa zdravstvene kulture, pa se zato i vode polemike u javnosti oko vakcinacije.

Dr Tiodorović očekuje nastavak epidemije malih boginja, budući da je u susednoj Republici Srpskoj broj zaraženih veći od osam stotina.

Povezane vesti