018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Petnaest godina od ubistva srpskih žetelaca

Komentari: isključeni
Tagovi:

Petnaest godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko, u opštini Lipljan na Kosovu i Metohiji,obeleženo je parastosom u tom selu.Parastos, ispred spomen ploče u centru sela, služio je episkop raško-prizrenski Teodosije, a prisustvovao je i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Ðurić, kao i ministar za povratak u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić.

Četrnaestorica Srba iz Starog Gracka ubijeni su na njivi prilikom žetve 23. jula 1999. godine i ovo je jedan od najvećih zločina koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji nakon dolaska Kfora u pokrajinu.

Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine, iz zasede je ubijeno 14 Srba. Najmlađi od njih imao je 17 godina.Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Ekstremisti su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gracku na kome su sahranjeni i stradali srpski žeteoci, što je razlog zbog koga Srbi nerado odlaze na groblje. Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, Milovan Drecun, izjavio je danas, povodom 15 godina od ubistva žetelaca, da postoji obimna dokumentacija u vezi sa istragom koju je sprovela UNMIK policija, kao i osobama za koje se sumnja da su izvršile taj zločin, ali da se ništa ne pokreće.

(Tanjug)

Povezane vesti