018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Petković: Država će da se povuče iz vlasništva u medijima

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković izjavio je danas da će Zakon o javnom informisanju i medijima omogućiti da se država povuče iz vlasništva u medijima u predviđenim rokovima. „To neće značiti izostanak državne odgovornosti i ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“, naglasio je, međutim, Petković u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima. „Zalagaćemo se da se u idućoj budžetskoj godini izdvajanja za ovu oblast značajno uvećaju“, rekao je Petković, govoreći o projektnom finansiranju medija. Prema njegovim rečima, prelazak na projektno finansiranje zahteva blagovremene pripreme – finansijske, organizacione i kadrovske, a kako je naglasio tim pripremama će se odmah pristupiti. „Državne strukture sa bilo kog nivoa više neće vršiti pritiske na medije što se događalo u proteklim vremenima“, rekao je Petković. On je istakao da će država biti odgovorna, kao i da će biti garant slobode i nezavisnosti medija, za koje je rekao da su u službi svih njenih građana.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer pozdravio je što je ovi Nacrtom zakona predviđeno povlačenje države iz medija, kao i to što je predviđeno da država u budućnosti projektno finansira medije na svim nivoima i to pod jednakim i transparetnim uslovima. „Dobro je rešenje da Zakon predviđa isključivo projektno finansiranje za dodelu državnog novca“, rekao je Dežer. Prema njegovim rečima, direktne budžetske subvencije državnim medijima su ozbiljan problem iz ugla slobodne kompeticije i jednakog pristupa tržištu. „Želim da naglasim da bilo kakvo finansiranje iz javnih fondova i budžeta i javne administracije na svim nivoima, predstavlja vid državne pomoći, koja je striktno definisana u pravilima EU“, rekao je Dežer.

Predstavnici međunarodnih organizacija koje podržavaju reformu medijske scene u Srbiji, danas su na završnoj debati u okviru javne rasprave o radnoj verziji Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima poručili da je sloboda medija jedan od ključnih elemenata izgradnje demokratskog društva i procesa evrointegracija. Predstavnici OEBS-a, Evropske komisije i ambasade Velike Britanije najviše pažnje posvetili su pitanju vlasništva države nad medijima i transparentnosti projektnog finansiranja kojim bi se stvorili ravnopravni uslovi na medijskom tržištu.

Dežer je izrazio nadu da će do kraja procesa usaglašavanja ovog zakona, budući da javna rasprava traje do 22. marta, do kada će biti moguće uputiti predloge i primidbe Ministarstvu kulture i informisanja, biti otklonjene neke od nejasnoća i manjkavosti u zakonu. Dežer, na primer, očekuje da će ovaj zakon otkloniti brojna nesaglasja zakona kojima se trenutno reguliše vlasništvo države nad medijima. Dežer je skrenuo pažnju i na neodrživ model finansiranja RTS i RTV i potavio pitanje da li poreski obveznici mogu da izdržavaju još šest javnih regionalnih servisa. On je, takođe, konstatovao da nacionalne manjine u Srbiji treba da imaju svoj medij, ali da postoje razni načini da se to omogući, tako da se mora razmotriti kako da se omogući objektivno i nepristrasno informisanje pripadnika manjina.

Ambasador Velike Britanije Majkl Devenport istakao je da je postojanje slobodnih medija jedna od osnovnih pretpostavki postojanja demokratskog društva, objasnivši da i u njegovoj državi politička javnost u ovom trenutku razgovara o novim mogućim modelma regulacije štampe, tražeći odgovore na izazove sa kojima se suočavaju građani i mediji u oblasti javnog informisanja. „Krajnji cilj ovih konsultacija u Londonu i ovih diskusija koje Misija OEBS-a organizuje u gradovima Srbije jeste isti: a cilj je da se nađu kvalitetna rešenja koja će adekvatno urediti polje informisanja, osigurati medijske slobode i pluralizam“, objasnio je Devenport. On je priznao da članice EU nisu na identičan način uredile svoje medijske scene, ali da, iako se konkretna rešenja razliku, konačan cilj kome teže sve države članice jeste zaštita medijskih sloboda i pluralizma kao podrške demokratiji.

Zamenica šefa misije OEBS-a u Srbiji Pola Tide izrazila je nadu da će donošenje krovnog zakona u oblasti informisanja unaprediti pozicju medija i slobode informisanja u Srbiji. Tide je naglasila da ohrabruje spremnost države da se povuče iz vlasništva nad medijima, dodavši da je važno da u budućnosti pomoć države medijima bude transparentna i da se odvija kroz javne tendere i uz poštovanje jednakih uslova za sve. „Mnogo lokalnih medija neće biti u stanju da preživi ove mere. Međutm podrška države mora da bude za sadržaje od javnog interesa, a ne za plate ili troškove poslovanja državnih medija“, kazala je Tide, zaključujući da će reforma medijske scene doneti korist građanima, a ne samo nezavisnim medijima. (Tanjug)

Povezane vesti

  • Palilulac NIS

    Ovo je jos jedan probni balon za nas Nislije! Ako im prodje ovo PONIZAVANJE I NIPODASTAVANJE, ko zna kakva nam PONIZAVANJA spremaju u nekim drugim zakonima…!!! Ukoliko u Skupstini Srbije (kao I mnogo puta do sada,na kvarno, preglasavanjem+ potkupljivanjem Poslanika van Beograda) ipak usvoje ovakav Zakon o javnom informisanju i medijima, koji odgovara SAMO BEOGRADJANIMA I VOJVODJANIMA, predlazem ORGANIZOVANJE REFERENDUMA U “PREOSTATKU” SRBIJE sa pitanjem: DA LI STE ZA TO DA SE POSTOJECI JAVNI SERVIS RTS FINANSIRA ISKLJUCIVO OD RTV TAKSE PRIKUPLJENE NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA I OSNIVANJE 6 REGIONALNIH JAVNIH SERVISA, KOJI BI SE FINANSIRALI OD RTV TAKSE PRIKUPLjENE U SRBIJI VAN BEOGRADA ?

  • Nislija 100%

    MOJ ODGOVOR NA „Dežer je skrenuo pažnju i na neodrživ model finansiranja RTS i RTV i potavio pitanje da li poreski obveznici mogu da izdržavaju još šest javnih regionalnih servisa“, JE: AKO JE PROBLEM SAMO NACIN FINANSIRANJA, NOVOFORMIRANIH, REGIONALNIH JAVNIH SERVISA, NE TREBA NOVA PORESKA OPTERECENJA ZA GRADJANE !! JEDNOSTAVNO- OD PREDVIDJENE RTV TAKSE/POREZA ZA JAVNI MEDIJSKI SERVIS SRBIJE 40% DA PRIPADNE ZA FINANSIRANJE SVIH 6 REGIONALNIH JAVNIH SERVISA ( RTV UZIMA 70% NA TERITORIJI VOJVODINE )! PROSTO, ZAR NE!?
    ALI JE JEDINI PROBLEM STO JE RTS ISKLJUCIV U TOME DA, I DALJE, CELOKUPNA RTV TAKSA/POREZ IDE U BEOGRAD! E PA, BEOGRADJANI, ZA OVIH 60 GODINA DOVOLJNO SMO SAZRELI DA TAKVU DISKRIMINACIJU, UBUDUCE, NECEMO VISE DA DOZVOLIMO !!!